kiekje
colofon

Home

plaatje 1

Tot de boekhistorische collecties behoort de prachtige grafische collectie van het werk van Alfons van Heusden (1930-2000). Van Heusden ontwierp omslagen voor onder meer Het Spectrum en De Arbeiderspers (ABC-pockets, Kattengatreeks) en maakte ontwerpen voor spellen van Ravensberger, Jumbo en Egelspelen. In 1989 kreeg hij de Gouden Penseel voor het boek Dat rijmt, met een door hem gekalligrafeerde tekst van Ivo de Wijs. Van Heusden werkte ook veel voor educatieve uitgeverijen. Op de illustratie een impressie van zijn werk.

Over ons

Uitsnede van het omslag (lithografie) van de Geïllustreerde catalogus van de nieuwst verschenen Nederlandsche, Fransche, Duitsche en Engelsche prachtwerken, romans, dichtbundels en kinderboeken. Deze voorraadcatalogus werd uitgegeven in 1895 door J.H. & H. van Heteren’s boekhandel te Amsterdam. Hij is onderdeel van de Collectie Nederlandse Antiquariaatscatalogi van de Bijzondere Collecties.

Collecties

Reclamefoto uit 1959 van de firma N.V. Limeta, voor een 'ingebouwde automaat voor de verkoop van "Pocket" boeken'. De automaat werd ontworpen voor boekhandel Koonings in Eindhoven die hem in januari 1960 in gebruik nam. Men kon hier 24 uur per dag terecht en had keuze uit 36 titels, in verschillende prijsklassen, die keurig verpakt uit de automaat kwamen rollen. Het Nieuwsblad voor de Boekhandel wijdde er een enthousiast artikel aan, met als kop: 'Een pocket-automaat die er zijn mag'. De foto maakt deel uit van de collectie Handschriften van de Bibliotheek van het Boekenvak. Ook de oude jaargangen van het Nieuwsblad zijn in de Bibliotheek te vinden.

Organisatie

Omslag (druk in zes kleuren) van De Boekenkrant 1939/1940, uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar, Rotterdam 1939. Het ontwerp was van Studio Nijgh & Van Ditmar. De Boekenkrant maakt deel uit van de omvangrijke collectie fondscatalogi van Nederlandse uitgevers. Prospectussen en aanbiedingen van Nederlandse uitgevers en boekhandelaren zijn te vinden in de grote collectie prospectussen en personalia.

Contact

Het archief van de Leidse uitgeverij Luchtmans is één van de belangrijkste verzamelingen uit de boekhistorische collecties. Het is ook internationaal één van de belangrijkste archieven van wetenschappelijke uitgeverijen en boekhandelaars vanaf 1697. Het archief loopt tot 1848, toen het in handen overging van de bedrijfsleider E.J. Brill. Brill zette de firma voort en is tot op de huidige dag een vooraanstaande speler in de internationale wetenschappelijke uitgeverij. Op de afbeelding een pagina uit een rekeningenboek van de firma uit 1737-1738.

Legenda

Deze afbeelding van Gerrit van Heteren (ca. 1814-1893), boekhandelaar te Amsterdam, maakt deel uit van een album met 25 in waterwerf uitgevoerde karikaturen van Amsterdamse boekhandelaars in het archief van de Sociëteit Onze Kring. De Sociëteit, een gezelligheidsvereniging van Amsterdamse boekverkopers, werd in 1853 opgericht en telde toen 36 leden. Het gezelschap kwam op maandagavond bijeen in Het Noord-Hollands Koffijhuis aan de Vijgendam. Later traden ook boekdrukkers en papierverkopers toe. Het hoogtepunt van haar bestaan vond plaats in 1891, met de viering van het 37½-jarig jubileum. In 1898 werd de vereniging wegens gebrek aan belangstelling opgeheven.

Overig

Vbnb en vlnr: 1. Boekhandelaren strooien auteurspamfletten uit (prent, 1768?). 2. Affiche voor Tentoonstelling over het boek in Amsterdam (1910). 3. Stofomslag van geschiedschrijving wetenschappelijke uitgeverij 1930-1980 (documentatie geschonken). 4. Ledenlijst van algemene ledenvergadering van de Nederlandse boekverkopersbond (1908). 5. Letterontwerp huisstijl Rijksoverheid (2008). 6. Boekveilingscatalogus (19de eeuw). 7. Afbeelding van laat 19de-eeuwse steendrukkerij (lithografie, detail). 8. Vacantie... met 'n boek (CPNB affiche, 1950). 9. Boekhandelsvignet firma Van Benthem & Jutting. 10. AP Boekennieuws winter 1963-1964.

Alle op deze pagina getoonde materialen bevinden zich in de boekhistorische collecties van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. 

______________________________________

Wij danken:
Dr. Menno Polak, conservator BC (beeldmateriaal)
Werkplaats Amsterdam (ontwerp)
Seppie Groot (uitvoering)