kiekje
colofon

Home

plaatje 1

In de Bibliotheek van het Boekenvak bevindt zich een prachtige grafische collectie van het werk van Alfons van Heusden (1930-2000). Van Heusden ontwierp omslagen voor onder meer Het Spectrum en De Arbeiderspers (ABC-pockets, Kattengatreeks) en maakte ontwerpen voor spellen van Ravensberger, Jumbo en Egelspelen. In 1989 kreeg hij de Gouden Penseel voor 1989 voor het boek Dat rijmt, met een door hem gekalligrafeerde tekst van Ivo de Wijs. Van Heusden werkte ook veel voor educatieve uitgeverijen. Op de illustratie een impressie van zijn werk.

Over ons

Uitsnede van het omslag (lithografie) van de Geïllustreerde catalogus van de nieuwst verschenen Nederlandsche, Fransche, Duitsche en Engelsche prachtwerken, romans, dichtbundels en kinderboeken. Deze catalogus werd uitgegeven in 1895 door J.H. & H. van Heteren’s boekhandel te Amsterdam.

Collecties

 

Organisatie

Omslag (druk in zes kleuren) van De Boekenkrant 1939/1940, uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar, Rotterdam 1939. Het ontwerp was van Studio Nijgh & Van Ditmar.

Contact

In de verzameling van de Bibliotheek van het Boekenvak bevinden zich enkele duizenden losgeweekte Nederlandse boekhandels- en bindersetiketjes. Nog in de jaren tachtig van de vorige eeuw waren er boekverkopers die hun boeken van een kleurig naametiketje voorzagen. Vooral in de negentiende eeuw was het inplakken van dergelijke etiketjes zeer algemeen. Deze etiketjes kunnen informatie verschaffen over naam- en adresgegevens, nevenactiviteiten (zoals een leesbibliotheek, een kunsthandel of kantoorboekhandel). Ze zijn in allerlei technieken geproduceerd: gegraveerd, gelithografeerd, in reliëfdruk en later ook in boekdruk of offset.

Legenda

Affiche van Dick Elffers voor de CPNB. Dick Elffers (1910-1990) was een van de vele vormgevers die in opdracht van de CPNB affiches ontwierp voor boekenweek-campagnes en andere evenementen in de boekenwereld.  Deze vakantie-affiche werd in 1948 landelijk verspreid. De grote collectie CPNB-affiches in de Bibliotheek van het Boekenvak is in 2007 gedigitaliseerd, zodat zij voor bezoekers van de Bibliotheek Bijzondere Collecties gemakkelijker te raadplegen zijn, zonder dat de originelen daarbij risico lopen te worden beschadigd.

Overig

... wat er verder nog te zien is ...

Ontwerp website: Werkplaats Amsterdam
Uitvoering: Seppie Groot